Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Τι σημαίνει ανωμοτί κατάθεση – Ποια διαδικασία αφορά

 ορκίζομαι στοκ εικόνες. εικόνα από - 21599366

Τι σημαίνει ανωμοτί κατάθεση – Ποια διαδικασία αφορά και ποιες οι ποινές σε περίπτωση που διαπιστωθεί «ψευδή ανωμοτί κατάθεση»

Η ανωμοτί κατάθεση αφορά τη διαδικασία κατά την οποία κάποιος καταθέτει στις Αρχές χωρίς να δώσει όρκο. Η διαδικασία κατά την οποία κάποιος προχωρά σε κατάθεση στις Αρχές, χωρίς να δώσει όρκο, αποκαλείται «ανωμοτί κατάθεση».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ποινικό Κώδικα και συγκεκριμένα με το άρθρο 225, υπάρχει πρόβλεψη για την ποινή για την «ψευδή ανωμοτί κατάθεση».

Ειδικότερα, προβλέπεται φυλάκιση το πολύ δύο ετών για:

  • Όποιον εξετάζεται χωρίς όρκο ως διάδικος ή μάρτυρας από αρχή αρμόδια να ενεργεί τέτοια εξέταση και εν γνώσει του καταθέτει ψέματα ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια.
  • Όποιον δηλώνει πως είναι έτοιμος να δώσει στο δικαστήριο ψευδή όρκο που όμως δεν έδωσε γιατί ο αντίδικος τον δέχθηκε σαν δοσμένο.

Προβλέπεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή, για εκείνον, σε κάθε άλλη περίπτωση, που όταν εξετάζεται από κάποια αρχή ή από εξουσιοδοτημένο όργανό της ή όταν αναφέρεται σ’ αυτήν, εκθέτει εν γνώσει του ψέματα ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος εμφανίζεται ως μάρτυρας ενώπιον κάποιας αρχής και αρνείται επίμονα να δώσει τη μαρτυρία του ή τον όρκο της μαρτυρίας του.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η ανωμοτί εξέταση των διαδίκων εκτιμάται ελεύθερα.

Τι σημαίνει ανωμοτί κατάθεση - Ποια διαδικασία αφορά
Τι σημαίνει ανωμοτί κατάθεση – Ποια διαδικασία αφορά

Τι προβλέπεται για την ψευδή κατάθεση

Σύμφωνα με το απόσπασμα της απόφασης 48/2020 του Αρείου Πάγου, αναφορικά με την ψευδή κατάθεση, προβλέπονται τα εξής:

IV. i) Κατά το άρθρο 224 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 Π Κ (ψευδής κατάθεση) «1. Όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή».

ii) Η διάταξη αυτή (ψευδής κατάθεση) του νέου ΠΚ, στην οποία έχουν ενωθεί οι διατάξεις των άρθρων 224 (ψευδορκία) και 225 (ψευδής ανώμοτη κατάθεση) του προηγούμενου ΠΚ, είναι ευμενέστερη ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου έναντι της αντίστοιχης διάταξης (224 παρ. 2-1) του προηγούμενου ΠΚ, καθόσον για την πράξη αυτή της ψευδούς κατάθεσης προβλέπεται ποινή φυλάκισης με μικρότερο όριο, ελάχιστο και ανώτατο, και συγκεκριμένα φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τριών ετών, ενώ με την προϊσχύσασα διάταξη του άρθρου 224 παρ. 2-1 ΠΚ προβλεπόταν φυλάκιση με ελάχιστο όριο 1 έτος και ανώτερο 5 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου